Защо историята да не е измислена?


 Това е за прочелите историята. Ако не сте, може да го сторите тук
След около 300 прочита на историята, най-после получих коментар, който гласи: „Ако приемем, че историята е вярна, по какъв начин авторите на историята биха доказали, че тя е истина?”

Ще напиша приблизително това, което и отговорих след коментара:

Дори в документалните филми за призраци, доказателствата изглеждат съмнителни, ако човек счита, че няма как да има такива същества. Мога единствено да събера известен брой данни, освен историята ми, които да показват, че на мен ми се е случило такова нещо. Преди 20 години бяха повече. Имаше хора, които бяха въвлечени в нещата и аз съм описал един такъв случай с роднини. В моята история и Бог е намесен, даже в заглавието, а да претендирам, че мога да докажа съществуването на Бога, при това точно както го описва християнството, би било невъзможна задача - тук е въпрос на вяра.
Когато вярващи християни четат историята ми (т.е. не просто хора, които понякога се определят така) или когато съм им я разказвал (вече 20 години го правя), никой от тях не се е усъмнил, че ми се е случила. Всъщност, никой, на когото съм я разказал лично, не се е усъмнил, дори да е бил пълен атеист, каквито бяхме цялото ни семейство преди. Но и аз просто да прочета някаква си история за призраци из интернета, бих я взел най-вероятно за измислена, ако не вярвам в такива същества. Най-малкото не познавам човека и може да се е оказал с по-голяма фантазия, отколкото предполагам.
Ще дам малко различна посока за размисъл на скептичните. Около година след описаните събития в историята, в същото село, където живяхме, група християни се молеше за сляп човек (родил се сляп) и той прогледна пред очите ни. Излишно е да ви казвам, че в селата хората като цяло се познават. Това беше видяно от много хора и бързо се разчу в селото. Въпреки това, на следващия ден някои от съучениците и учителите ми коментираха, че това просто не е възможно да стане и  бързо пренебрегнаха случая, колкото и да беше очебиен.  За щастие, не всички сме така настроени. Познавам много вярващи, които са християни единствено поради случили им се чудеса, както на мен, които ясно са им показали, че има Бог, че той е именно Исус Христос и че желае да има взаимоотношения с нас.

Ето защо предлагам малка корекция на въпроса: Ако читателят пренебрегне за момент личните си убеждения, историята звучи ли измислена? Едва ли.

6 коментара:

 1. Напротив Веско,звучи си много смислена :)

  ОтговорИзтриване
 2. Горе-долу това е и моята история, когато бях на 12 години. В началото всичко беше безобидно уж, но след няколко месеца страха и ужаса взеха такъв превес, че бях готова за лудницата! Но благодаря на Бога и вечна слава на името Му, освободи ме и дойде мир в душата ми! Обичам Те Исус!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. От автора:
   Здравей! Ще се радвам да се свържем. Ако имаш Фейсбук, моля да ми пишеш съобщение на https://www.facebook.com/duhove

   Изтриване